Stoplichtparasols - veel meer dan alleen bescherming tegen de zon

Geplaatst op 11-01-2022

Categorie: Huis, tuin en wonen

Veel mensen weten dat hun eigen tuin (of balkon) een plek van rust en ontspanning is. Maar er is één ding dat een gezellige barbecue met vrienden of een ontspannen en welverdiende avond in de groene oase sneller kan beëindigen dan je zou willen: het weer. Of het nu gaat om ondraaglijke middaghitte, langdurige regenval of ongunstige windomstandigheden - als u een leuke tijd in uw tuin wilt doorbrengen, moet u op alles voorbereid zijn. Maar hoe bescherm je jezelf het beste tegen weer en wind zonder het zicht op het bloemperk te belemmeren of terug te vallen op lelijke plastic daken? Het toverwoord is: stoplichtparasols. Want deze praktische accessoires hebben veel meer te bieden dan alleen een simpele zonwering.

Als het erom gaat jezelf te beschermen tegen zonnestraling en regen om in alle rust van de dag te genieten in je eigen tuin of op het balkon, staan ​​sommige mensen bekend als erg inventief: grote en logge lakens als fragiele bescherming tegen de gevreesde UV-straling , de alom populaire maar tegelijkertijd uiterst onelegante kunststof dakpanelen of andere geïmproviseerde constructies - er zijn nauwelijks grenzen aan uw eigen creativiteit. Op het eerste gezicht lijkt een klassieke parasol een praktisch alternatief, maar helaas zijn de meeste standaardmodellen maar gedeeltelijk geschikt om alle bovengenoemde tegenslagen adequaat te trotseren. En dit is precies waar de zogenaamde stoplichtparasol om de hoek komt kijken.

Wat kunnen stoplichtparasols wat normale parasols niet kunnen? Het grootste verschil tussen de normale parasol en de vrijdragende parasols, ook wel bekend als vrijdragende of pendelparasols, is waarschijnlijk de flexibiliteit. Want terwijl een standaardparasol alleen verticaal kan worden opgesteld en in de meeste gevallen alleen met enige inspanning van A naar B kan worden verplaatst, kunnen verkeerslichtparasols individueel worden gekanteld, verplaatst en in hoogte worden versteld. Daarnaast bieden de praktische tuinaccessoires een bijzondere vorm van ophanging, wat overigens ook leidde tot de term “vrijdragende parasol”. Dit is het zogenaamde stalen standkruis, dat zo gevormd is dat de parasol als een stoplicht boven het te beschermen gebied hangt.

Dankzij de aan de standaard bevestigde zwengel kan de parasol bovendien in slechts enkele seconden aan de stand van de zon worden aangepast. Deze handige verstelfunctie biedt de mogelijkheid om ook gedurende langere tijd comfortabel op een favoriete plek te blijven zonder te hoeven wennen aan de bewegende zon. Een ander pluspunt van de vrijdragende parasols: aangezien de meeste modellen van hoogwaardig metaal of aluminium zijn gemaakt, zijn ze niet alleen extreem robuust, maar ook zeer goed bestand tegen alle weersomstandigheden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een zweefparasol? Om ervoor te zorgen dat de nieuwe zweefparasol ook alle noodzakelijke en gewenste functies vervult, bedenkt u best vooraf welke eigenschappen de parasol in ieder geval moet bieden. Moet hij bijvoorbeeld midden in de tuin staan ​​en niet alleen qua uitstraling en kleur matchen, maar ook snel en gemakkelijk te verplaatsen zijn? Is de vrijdragende parasol alleen bedoeld om het terras te beschermen tegen direct zonlicht? Of moet het vooral ruimtebesparend zijn om meer vrije ruimte op het balkon te creëren? Daarnaast zijn er modellen die 360 ​​graden volledig draaibaar zijn en daardoor meer geschikt zijn om grotere oppervlakten beter te beschermen tegen weer en wind.

Daarnaast is er de kwestie van het juiste materiaal: Moeten de standaard en arm van de vrijdragende parasol gemaakt zijn van robuust roestvrij staal - of zou het gemaakt zijn van duurzaam geteeld hout dat is gecertificeerd door de Forest Stewardship Council (kortweg FSC) ) en kalmeert het ecologische geweten? En de licht- of UV-beschermingsfactor en de diameter van de parasol spelen ook een rol als het tuinaccessoire bedoeld is om bijvoorbeeld meerdere uren te beschermen tegen direct zonlicht. Samenvattend kan worden samengevat dat u bij het kopen van een nieuwe vrijdragende parasol niet per se alleen op de kosten moet letten, maar vooral dat de parasol aan al uw persoonlijke wensen voldoet zodat u lang kunt genieten van de praktische zonwering.